Amerikaanse schrijfster Iris Chang pleegt zelfmoord

De Amerikaanse schrijfster Iris Chang heeft zelfmoord gepleegd. Dat meldden verschillende media donderdag. Chang is vooral bekend van haar bestseller "The Rape of Nanking" (de verkrachting van Nanking) waarin ze de brutaliteit beschrijft waarmee de Japanners in 1937 China binnenvielen.

Belga

Iris Chang was 36 en leed al jaren aan een klinische depressie. Ze liet voor haar familie een briefje achter waarin ze hen vraagt haar te herinneren zoals ze was voor de ziekte haar trof.

"The Rape of Nanking" werd uitgebracht in 1997, 60 jaar na de invasie. In het boek beschrijft Chang erg grafisch de gruwelijkheden van de Japanners tijdens de invasie. Hoewel het tot op de dag van vandaag niet vertaald is naar het Japans, wordt het beschouwd als een historische mijlpaal omdat het Japan aanzette de eigen geschiedenis te onderzoeken.

De schrijfster beroofde zich van het leven door een schot in het hoofd. De politie vond Changs lichaam dinsdagnacht in haar auto op een weg ten zuiden van San Francisco. Haar echtgenoot had de politie maandag op de hoogte gebracht van haar verdwijning.

Chang werd geboren in Princeton, New Jersey in 1968 en groeide op in Champaign-Urbana, Illinois. Ze haalde haar diploma in journalistiek aan de universiteit van Illinois in 1989. Haar eerste boek "The Thread of the Silkworm" kwam uit in 1993. In 1997 werd "Nanking" een bestseller. In haar meest recente werk beschreef ze de geschiedenis van Chinese immigranten in de Verenigde Staten.

Op het moment van haar dood werkte ze aan een boek over de gevechten tussen Japan en de VS in Wereldoorlog II. Chang laat een echtgenoot en een zoontje van twee achter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer