Dood en chaos in Fallujah

Honderden doden liggen in de straten van Fallujah en de van pijn roepende gewonden kunnen niet geholpen worden. Dat heeft dokter Ali Abbas uit Fallujah vrijdag gezegd tijdens een telefonisch interview met de nieuwszender CNN.

Belga

"De situatie is een ramp en lijkt op comlete chaos", zei hij. De inwoners die nog in de stad verblijven hebben geen water, voedsel of stroom. Ze weten niet wat te doen. "Als we thuis blijven, riskeren we door bommen gedood te worden. Als we de straat opgaan, lopen we het risico doodgeschoten te worden", aldus Abbas.

Volgens het Amerikaanse leger zijn tussen de 60.000 en 100.000 burgers in de stad achtergebleven.

Vrijdag ontdekten mariniers ook een ondergrondse gevangenis in Fallujah, waarin zich minstens twee lijken bevonden en twee mannen die sterk vermagerd waren, maar nog altijd in leven. De gevangenis werd ontdekt in het Joulan-kwartier, dat beschouwd wordt als het centrum van de opstandelingen in de stad. De mariniers doorzochten een huis dat net gebombardeerd was, toen ze plots geschreeuw hoorden. Aan de achterkant van het huis vonden soldaten een gevangenis met drie cellen.

Eén van de ontdekte lijken bleek geëxecuteerd, het andere slachtoffer kwam eventueel om tijdens een Amerikaans bombardement. De twee gevangenen die bevrijd zijn, heetten Hamis en Ahmed Azaoui. Ze waren heel onrustig en verschrikkelijk mager. Hamis verklaarde al in geen 6 dagen gegeten te hebben. Later, toen de twee broers weggeleid werden, kon één ervan weglopen. Vijf mariniers hebben hem overmeesterd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer