Nederlandse militairen in maart weg uit Irak

De Nederlandse regering heeft vrijdag een besluit van afgelopen juni nogmaals bekrachtigd: half maart gaan de 1350 Nederlandse militairen weg uit Irak. Dat zei minister Henk Kamp van Defensie vrijdag na afloop van de ministerraad.

Belga

Over het vertrek van de Nederlandse militairen was onlangs enige onduidelijkheid ontstaan, omdat minister Bernard Bot van Buitenlandse Zaken ruimte leek te laten voor een verlenging. Hij zei dat het kabinet "bij onvoorziene omstandigheden" voor overleg terug zou komen bij de Tweede Kamer. Een grote meerderheid van de Kamer wil echter geen verlenging in Irak.

Kamp sloot vrijdag overigens een korte verlenging van mogelijke enkele weken niet uit. "Maar dat ligt niet voor de hand. De militairen die nu gaan, moeten weten waar ze aan toe zijn. Het is de bedoeling dat we in maart weggaan en over iets anders wil ik niet speculeren. In maart nemen de Iraakse veiligheidsdiensten onze taken over".

Een klein aantal Nederlandse militairen zal na maart in Irak wel actief zijn in NAVO-verband. Ze zullen helpen bij het trainen en opleiden van politie en Nationale Garde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer