Gevechten in Mosul houden aan

Iraakse opstandelingen hebben vrijdag in de Noord-Iraakse stad Mosul het hoofdkwartier van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) aangevallen en een hoge Iraakse politiecommandant vermoord. Gouverneur Duraid Kashmoula van Mosul heeft de Iraakse regering om hulp gevraagd om de orde in de stad te herstellen.

AP Ned

De onrust in Mosul begon donderdag toen grote groepen gemaskerde opstandelingen aanvallen uitvoerden op politiebureaus, partijkantoren en overheidsgebouwen in de stad, de op twee na grootste van het land. Vermoed wordt dat de opstandelingen proberen in Noord-Irak een tweede front te openen tegen de Amerikanen, die momenteel hun handen vol hebben aan de strijd in Fallujah.

Het geweld in Mosul ging vrijdag verder met de moord op het hoofd van de misdaadbestrijdingseenheid, die voor zijn huis werd doodgeschoten. Bewakers van het hoofdkantoor van de PUK in Mosul waren vrijdagmiddag bovendien ruim een uur in een vuurgevecht verwikkeld met opstandelingen. De bewakers wisten zes opstandelingen te doden en er vier gevangen te nemen. De PUK kondigde aan de hulp in te roepen van de Koerdische soldaten, de peshmerga's, om haar kantoren te bewaken.

Amerikaanse troepen schoten donderdag al te hulp om de rust in de stad te doen weerkeren. Ze raakten op verschillende plaatsen in Mosul in gevecht met opstandelingen, waarbij ten minste één Amerikaanse soldaat om het leven kwam. Vrijdag verklaarden Amerikaanse legerwoordvoerders dat het in het grootste deel van de stad weer rustig was.

Ondertussen is er van alle kanten felle kritiek op de politie in Mosul. Volgens overheidsfunctionarissen in de stad heeft de politie donderdag en vrijdag duidelijk gefaald in het handhaven van de orde in de stad. Een lid van de provinicale raad in Mosul zei dat de agenten niet genoeg getraind en geen loyaliteit tonen ten opzichte van de stad. Anderen uitten het vermoeden dat het politiekorps volzit met infiltranten. Het optreden van de politie was voor het stadsbestuur van Mosul vrijdag reden om de chef van de politie de laan uit te sturen.

Ook de politiechef van de Midden-Iraakse stad Samarra is vrijdag naar eigen zeggen ontslagen. De politiechef zei niet te weten waarom hij van zijn functie is ontheven, maar het kan te maken hebben met de onrust in Samarra sinds die stad in september werd heroverd op de Iraakse opstandelingen.

Bij een aanval op een Amerikaanse patrouille in het zuiden van Bagdad is vrijdag een Amerikaanse soldaat omgekomen en zijn twee gewond geraakt. In de heilige sjiitische stad Najaf is vrijdag voor een periode van zestig dagen een avondklok ingesteld vanwege de algehele onrust in Irak. De avondklok had niets te maken met de situatie in Najaf zelf, daar is het sinds het einde van de gevechten tussen de Amerikanen en aanhangers van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr betrekkelijk rustig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer