Onafhankelijke presidentskandidaat Ralph Nader wil hertelling

Ralph Nader, een van de onafhankelijke presidentskandidaten tijdens de jongste verkiezingen in de Verenigde Staten, heeft opgeroepen tot een hertelling ("recount") van de stemmen. Op die manier wil Nader zich er naar eigen zeggen van vergewissen dat iedere stem geteld is.

Belga

Na de presidentsverkiezingen regende het klachten over onregelmatigheden tijdens de stembusgang. Nader, die ongeveer één procent van de stemmen haalde (tegen 51 voor Bush en 48 voor Kerry) zegt in naam te spreken van de "duizenden" kiezers die bij zijn campagnebureau aangedrongen hadden op een hertelling. Nader eist vooral een hertelling in de "strijdstaten" Ohio en Florida, maar ook in de staten North-Carolina en New Hampshire.

Vier jaar geleden weerhielden de vele stemmen voor Nader de toenmalige Democratische presidentskandidaat, Al Gore, van de overwinning. In het Democratische kamp werd toen geopperd dat Nader medeverantwoordelijk was voor de kleine "meerderheid" (aan kiesmannen) van Bush omdat hij Gore stemmen afsnoepte bij de links georiënteerde Amerikanen. Dit jaar hebben onafhankelijke experts gemeld dat Nader niet verantwoordelijk geacht wordt voor de nederlaag van de Democraten. Nader behaalde in totaal 392.000 stemmen, onvoldoende om het resultaat van de verkiezingen te beïnvloeden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer