Rusland trekt troepen terug uit Tsjetsjenië

Rusland gaat zo'n duizend soldaten terugtrekken uit Tsjetsjenië en stopt met het inzetten van dienstplichtigen in de strijd tegen de separatistische rebellen in de Zuid-Russische deelrepubliek. Dat heeft de Russische minister van defensie Sergej Ivanov vrijdag gezegd.

AP Ned

De maatregelen van het ministerie van defensie wijzen er echter niet op dat de oorlog in Tsjetsjenië, die al ruim vijf jaar gaande is, minder hevig wordt. Ivanov zei ter illustratie dat de 32ste Gemotoriseerde Divisie van het Russische Leger, de belangrijkste gevechtseenheid in Tsjetsjenië, daar "voor altijd" zal blijven.

De minister zei niet hoeveel soldaten er in totaal in Tsjetsjenië opereren. Russische regeringsmedewerkers verklaarden eerder dit jaar dat er naar schatting 70.000 man in de onrustige deelrepubliek dient. Dat aantal bestaat uit soldaten van het leger, het ministerie van binnenlandse zaken en de Russische veiligheidsdienst FSB.

Daarnaast is er nog de beruchte paramilitaire eenheid van de pro-Russische Tsjetsjeen Ramzan Kadyrov, die zich de presidentiële veiligheidsdienst noemt en ook op separatistische rebellen jaagt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer