Arafat begraven in Ramallah

De donderdagochtend overleden Palestijnse president Yasser Arafat is vrijdag begraven in zijn Muqata-hoofdkwartier in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Een rouwende menigte bracht er op een chaotische manier een laatste groet aan Arafat.

AP Ned

Nog voor de aankomst van de helikopter uit Kairo verzamelden duizenden Palestijnen bij het hoofkwartier om er afscheid te nemen van hun dode leider. Na de landing brak er grote chaos los. De menigte stormde op het toestel af, verdrong de ordediensten en omsingelde de helikopter.

Door de verwarring en de drukte duurde het twintig minuten eer de kist uit de helikopter kon worden gehaald. Palestijnse leiders verschenen diverse keren tevergeefs in de deuropening van de helikopter om de menigte te vragen plaats te maken. Aan boord waren onder meer het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst Omar Soeleiman, minister van Buitenlandse Zaken Ahmad Abu el-Gheit en andere Palestijnse functionarissen. Om de massa te bedaren, vuurden de ordediensten verschillende keren in de lucht. Drie mensen raakten daarbij gewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis.

De kist, die gewikkeld was in een Palestijnse vlag, werd vervolgens in een klagende mensenzee naar zijn laatste rustplaats gebracht. Verschillende leden van Arafats lijfwacht slaagden erin op de kist te klimmen. De rouwende menigte scandeerde ondertussen slogans als "Met ons bloed en onze ziel offeren we ons op voor u, Aboe Amar".

In het Muqata-hoofdkwartier was een groot spandoek opgehangen met de beeltenis van Arafat. Die bracht de drie laatste jaren van zijn leven door in dit hoofdkwartier in Ramallah als een soort de facto gevangene. Na de begrafenis zette de menigte een gebed in, bijgestaan door de nummer één van de PLO Mahmud Abbas en de Palestijnse premier Ahmad Qorei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer