67 geëvacueerde Belgen uit Ivoorkust vannacht verwacht in Melsbroek

Een militair transportvliegtuig van het type C-130 'Hercules' zal in de nacht van vrijdag op zaterdag 67 mensen, onder wie 48 Belgische burgers die Ivoorkust ontvlucht zijn, naar Melsbroek overbrengen.

Belga

Dat heeft minister van Defensie André Flahaut vrijdag bekendgemaakt.

"Het toestel steeg omstreeks 16.30 uur Belgische tijd op in Cotonou en wordt omstreeks 1.30 uur op de militaire luchthaven van Melsbroek verwacht", aldus Flahaut, die de geëvacueerden ter plaatse zal opwachten.

De geëvacueerden hebben Abidjan donderdag en vrijdag verlaten aan boord van een C-130 die hen naar Cotonou (Benin) bracht. In totaal gaat het om 43 volwassenen, 22 kinderen en 2 baby's van zes verschillende nationaliteiten.

Een tweede Belgisch C-130-toestel bevindt zich momenteel nog steeds in Benin, waar het sinds dinsdag instaat voor de bevoorradingsvluchten van de Franse militairen in Abidjan. Zo moet het 50 ton water, dat bestemd is voor het kamp van het 43ste bataljon van de infanterie van de marine (BIMA), naar de luchthaven vervoeren waar momenteel nog steeds een duizendtal buitenlandse burgers verblijven die er hun toevlucht hebben gezocht na het geweld van de afgelopen dagen.

Elf Belgen werden in de nacht van woensdag op donderdag aan boord van toestellen van de Franse overheid naar de Parijse luchthaven Roissy-Charles de Gaulle gebracht. Vijftien andere Belgen raakten tijdens de nacht van donderdag op vrijdag op dezelfde manier thuis. Twee onder hen deden een beroep op regeringshulp en reisden vanuit Parijs naar België met een militaire autobus.

Vrijdag worden nog twee groepen Belgische burgers in ons land verwacht. De ene groep telt 'elf tot 25 Belgen' en bevindt zich aan boord van een Nederlands militair toestel dat in Eindhoven landt. De andere bestaat uit slechts drie personen die met een Duits vliegtuig naar Keulen zullen worden gebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer