Moslimgemeenschap Antwerpen waarschuwt voor gestook

De Federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV) en het Platform Allochtone Jeugdwerkingen (PAJ) hekelen wat zij het politieke gestook van Belgische politici tegen de moslimbevolking noemen. Ze vragen ermee te stoppen de moskeeën verdacht te maken als broeihaarden van extremisme, zo zegt Mohamed Chakkar van de FMV vrijdag.

Belga

"De oorlogsretoriek die momenteel gehanteerd wordt tegen de moslims in België, is erg schadelijk voor de samenleving in het algemeen en schadelijk voor het samenleven tussen de moslim en de autochtone bevolking in het bijzonder", zegt Chakkar. "Niet alleen minister Patrick Dewael bezondigt zich aan discriminerende uitspraken, zoals "de moslims hebben een minderwaardige cultuur", maar ook zijn VLD-partijgenoten Hugo Coveliers en Bart Somers spreken zulke taal. Het zijn voor ons gevaarlijke uitspraken die door sommigen gebruikt kunnen worden als een vrijbrief om moslims lastig te vallen."

Ook over de uitspraken van sp.a-senator Mimount Boussakla is Chakkar niet te spreken. "Zeggen dat de moskeeën vol met extremisten zitten, getuigt van plat opportunisme. In plaats van zulke dingen te zeggen, is het haar taak om juist de extremisten mee op te sporen en bovendien moet ze duidelijk maken wat ze verstaat onder extremisme."

Over de moord op de Nederlandse filmmaker Theo Van Gogh zijn zowel het FMV als het PAJ zeer formeel. "We veroordelen deze laffe moord. Maar wij als moslims voelen ons niet schuldig aan deze wandaad. Er werd een sfeer gecreëerd van collectieve schuld. Dat is hetzelfde dan wanneer wij zouden zeggen: jullie hebben het Vlaams Blok, alle Vlamingen zijn racisten. Dat is toch absurd!"

Tot slot hekelen het FMV en de PAJ het Belgische migrantenbeleid. "Op dit moment wordt het beleid verengd tot: schijnhuwelijken, gedwongen huwelijken, taalverplichtingen enzoverder. Voor ons dit een repressiebeleid. Het is volledig fout om te denken dat wij andere behoeften en noden hebben. Voor een goede integratie moet er gewerkt worden rond onderwijs, werkgelegenheid, huisvesting, politieke rechten, kortom allemaal rechten die garanties geven voor een volwaardig burgerschap. Daar hebben wij tot nu toe geen enkele beleidsmaker over horen praten."

Volgens het FMV en de PAJ is het nu oppassen geblazen want in Nederland heeft de oorlogsretoriek van de regering tot dramatische incidenten geleid. De relatie tussen de autochtone bevolking en de moslims is er op zijn minst erg gestoord. "In Nederland regeert de angst en als het regent in Nederland, dan drupt het in België", aldus Chakkar. "Dit weekend loopt de ramadan ten einde. Het is voor ons moslims een vredesfeest. Wij vragen aan de politie om extra waakzaam te zijn rond de moskeeën."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer