Groene ambulances binnenkort ook in Vlaanderen

De Vlaming brengt meer dan 80 procent van zijn tijd binnenshuis door en uit buitenlands onderzoek blijkt dat binnenhuisvervuiling toeneemt. Daarom steekt ook Vlaanderen weldra van wal met 'groene ambulances'. Die rukken uit als de huisarts denkt dat het ziektebeeld van een patiënt te wijten is aan die binnenhuisvervuiling. Dat schrijft De Huisarts van vrijdag.

Belga

"Hoewel de gehanteerde normen almaar strenger worden, lijkt de binnenhuisvervuiling verder toe te nemen," zegt Peter Thoelen van het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch bouwen en wonen (VIBE). Bij binnenhuisvervuiling is de lucht in huis vervuild door bijvoorbeeld chemische stoffen, de slechte staat van een woning,... De vervuiling kan onder meer astma of ademhalingsproblemen veroorzaken.

"Omdat we als verwende westerlingen meer dan 80 procent van onze tijd binnenshuis doorbrengen, is een scherpe aandacht hiervoor niet overbodig", zegt Thoelen nog.

Als de huisarts vermoedt dat de problemen van zijn patiënt te wijten zijn aan de vervuiling binnenshuis kan die de groene ambulance om een interieuranalyse vragen. In zijn aanvraag maakt de arts melding van de ziektesymptomen en de mogelijke oorzaken ervan.

De goedkeuring van het uitvoeringsbesluit over binnenhuisvervuiling is een van de laatste beleidsdaden van de vorige Vlaamse regering.

De groene ambulances bestaan al langer in Brussel en het grootste deel van Wallonië. De nieuwe Vlaamse regelgeving bepaalt dat 'al wie verantwoordelijk is voor de bouw, het onderhoud of de uitrusting van woningen of publiek toegankelijke gebouwen' alles in het werk moet stellen om de gezondheidsrisico's voor de bewoners en gebruikers maximaal te beperken.

In de praktijk komt er een dienstverlening die een onderzoek uitvoert en een snel en duidelijk antwoord kan geven aan mensen die zich ongerust maken over de gezondheidsrisico's in een gebouw. In tweede instantie moet ze de ziekmakende factoren wegnemen. Mogelijk zal de Vlaamse overheid alle onderzoeks- en interventiekosten dragen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer