Generaal VS verwacht nog dagenlange gevechten in Fallujah

De commandant van het Amerikaanse leger in Irak verwacht nog enkele dagen van felle gevechten voordat het verzet in de stad Fallujah is gebroken. Luitenant-generaal Thomas Metz heeft dat gezegd in een persconferentie via een beeldverbinding uit Bagdad met verslaggevers bij het Amerikaanse ministerie van defensie.

AP Ned

Metz wilde niet zeggen hoeveel Amerikanen bij de gevechten zijn gesneuveld. Het aantal slachtoffers zou "in een dozijn" te tellen zijn. Ook over het aantal slachtoffers aan de andere kant wilde hij zich niet uitlaten. De Amerikaanse en Iraakse eenheden zouden maar een zeer gering aantal opstandelingen gevangen hebben genomen. Een van de doelen van de operatie is uitschakeling van de leiding van het verzet, maar de meestgezochte man in Irak, de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi, is waarschijnlijk uit Fallujah ontsnapt, zei Metz.

Functionarissen in het Pentagon konden dinsdag niet verklaren waarom het verzet in Fallujah zoveel minder fel lijkt te zijn dan werd verwacht. Mogelijk zijn veel opstandelingen uit de stad vertrokken, hebben de Amerikaanse eenheden de stellingen waar de opstandelingen zich hebben verschanst nog niet bereikt, of hebben de Amerikaanse eenheden eenvoudig een overweldigende vuurkracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer