Advocaten vragen vrijspraak autobestuurder scoutsongeval Clavier

De politierechtbank van Hoei doet op 7 december uitspraak in de zaak van het scoutsongeval in Clavier. Het openbaar ministerie pleitte dinsdag voor alternatieve straffen. De advocaten van de vier gedaagden vroegen de vrijspraak.

Belga

Het parket van Hoei vroeg bij monde van substituut Jacques Baron geen celstraf. Hij vroeg de rechtbank om uit het juridisch arsenaal een straf te kiezen die een opvoedend effect heeft: ofwel een tijdelijke opschorting van de uitspraak of een werkstraf van 50 uren voor de beklaagden.

Het scoutsverbond VVKSM vindt dat het zichzelf niets te verwijten heeft. Scoutskampen en -tochten zijn aan strikte veiligheidsregels onderworpen, die op het moment van het ongeval ook golden. De advocaat van de scoutsleider die de groep begeleidde, zei dat die zijn taak ernstig nam en op het moment van het ongeval de meest vermoeide kinderen aan de staart van de groep ondersteunde.

De burgerlijke partijen richtten hun pijlen vooral op de eigenaar van het bos langs de weg en de bestuurder van de auto. Doordat de vegetatie niet voldoende was gesnoeid, werd het zicht voorbij de bocht sterk belemmerd. De eigenaar van het bos gaf dat toe, maar zei niet verantwoordelijk te zijn voor het ongeval.

Ook de advocate van de automobilist vroeg de vrijspraak. Ze betwist dat de man 86 km per uur reed, zoals door de gerechtelijk expert werd vastgesteld. Ze wees voorts op het feit dat de leden van de scoutsgroep over de weg verspreid liepen en dat er ook een gelijklopend bospad aanwezig was dat de groep had kunnen gebruiken.

Bij het ongeval in juli 2003 verloor een 14-jarige meisje het leven, vier andere scouts raakten zwaargewond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer