Verdachten van raid op Lokers café 'The Fox' voor hof van beroep

Voor het Gentse hof van beroep is dinsdagnamiddag het proces begonnen over de raid op het Lokerse café 'The Fox'. Negen beklaagden staan terecht voor hun aandeel in de aanval op het café, op 21 juni 1998, waarbij zeven mensen verwond werden en de inboedel van het café kort en klein werd geslagen.

Belga

Voor de correctionele rechtbank van Dendermonde kregen zij in september 2002 celstraffen van twee tot vier jaar, grotendeels voorwaardelijk.

De feiten kaderden in spanningen tussen de migrantengemeenschap in Lokeren en een deel van de Lokerse bevolking. Op 19 juni 1998 was een migrant op hardhandige wijze uit café The Fox gezet, wat heel wat kwaad bloed zette. Politie en gemeentebestuur vreesden een wraakactie en op zondagavond 21 juni kwam die er ook. Een groep van een dertigtal migranten, voornamelijk uit Temse, trok naar The Fox en sloeg de inboedel van het café aan diggelen. Zeven cafégangers raakten gewond. Eén van hen ondervindt daarvan tot op vandaag hinder.

Voor het Gentse hof van beroep betwistte een deel van de beklaagden dinsdag hun betrokkenheid bij de feiten. De man die beschouwd werd als de leider van de groep migranten, ontkende dat hij er iets mee te maken had. De rechtbank in Dendermonde had hem veroordeeld tot vier jaar cel, onder meer voor leiderschap van een bende. Volgens zijn advocaat, meester Jespers, was dat onterecht. "Die veroordeling als bendeleider steunt enkel op de beschuldiging die door een anonieme tipgever is geuit, maar die tipgever hangt een verhaal op dat vol fouten zit. Bovendien is mijn cliënt slechts door een getuige herkend op foto, en door twee getuigen bij confrontatie. Maar een van die twee heeft zij verhaal later ingetrokken."

De man was wel opgebeld om aan de raid deel te nemen, maar heeft dat geweigerd omdat hij al een strafblad had, aldus Jespers. Het openbaar ministerie zag dat anders. "De rechtbank heeft zich op meer dan tips gebaseerd om deze man als leider aan te duiden", zei substituut-procureur-generaal Luc Decreus. "Hij werd duidelijk herkend en die ene getuige heeft zijn verhaal veranderd omdat hij door de entourage van de beklaagde bedreigd was. Deze feiten zijn bijzonder ernstig en een straf van drie jaar gevangenis is zeker op zijn plaats. Ik vraag minder dan de straf die in Dendermonde werd opgelegd, omdat de feiten ondertussen al meer dan zes jaar oud zijn."

Ook voor de andere betrokkenen verlaagde het openbaar ministerie de gevorderde straf. Voor de meerderheid kon de openbare aanklager zich akkoord verklaren met een strenge werkstraf. De debatten worden voortgezet op 15 december. Het hof zal waarschijnlijk pas na nieuwjaar uitspraak doen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer