Mechelen ondertekent charter voor BIN-Zelfstandigen

Mechels burgemeester Bart Somers, politiekorpschef Ronny Vandaele en centrummanager Chris De Mey van de Stedelijke Ontwikkelingsmaatschappij Mechelen hebben dinsdagavond een charter over het Buurtinformatienetwerk voor Zelfstandigen (BIN-Z) ondertekend. Het charter dient onder meer om het algemeen veiligheidsgevoel te verhogen, zo deelden de partners mee.

Belga

Het BIN-Z werd in het leven geroepen door en voor de Mechelse handelaars. In 2002 signaleerde het netwerk een 80-tal verdachte feiten, in 2003 steeg het aantal tot 155 en in 2004 werden tot op heden zo'n 60-tal oproepen geregistreerd.

Doelstellingen van het pas ondertekende charter zijn het verhogen van het algemeen veiligheidsgevoel, het bevorderen van de sociale controle, het verspreiden van de preventiegedachte en de samenwerking tussen de politie en coördinator, Chris De Mey. Om deze doelstellingen te bereiken, zal het BIN-Z informatie uitwisselen tussen de politie en de BIN-Z-medewerkers via een vooraf besproken communicatieplan. Het netwerk zal ook preventieve tips verspreiden.

Aanleiding van de oprichting van de BIN-Z was dat de binnenstad van Mechelen had af te rekenen met criminaliteit gaande van onder meer bedreigingen en diefstallen tot gestolen creditcards. Hierdoor kreeg de stad een negatief imago. Mede doordat de sociale controle in de straten en in de winkels verhoogd werd, verminderde de criminaliteit en werd het winkelen aangenamer. In een latere fase werden de apothekers en dokters op hun vraag bij het netwerk betrokken. Met de benzinestations wordt gestart in december van dit jaar.

De regio waarbinnen het BIN-Z startte, loopt gelijk met het gebied waarvoor centrummanager en coördinator, Chris De Mey verantwoordelijk is. Het gaat om 1.981 handelaars.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer