Soennitische partij stapt om Fallujah uit regering

De grote soennitische Iraakse Islamitische Partij is uit de interim-regering gestapt uit woede over het grote offensief op het soennitische bolwerk Fallujah. Partijleider Mohsen Abdel-Hamid heeft dat dinsdag gezegd.

AP Ned

De enige bewindsman van de partij, minister van industrie Hajim al-Hassani, moest aftreden, maar weigerde dat te doen. Daarop werd hij uit de partij gezet.

Volgens Abdel-Hamid doen de coalitiestrijdkrachten "de onschuldige bevolking" van Fallujah met het offensief groot onrecht aan. "Wij kunnen geen deel uitmaken van deze aanval", zei Abdel-Hamid. Een woordvoerder van de partij, Ayad al-Samarrai, liet in het midden of de partij de algemene verkiezingen in januari zal boycotten.

Het besluit van de partij om uit de regering te stappen is een forse tegenslag voor premier Ayad Allawi. De Iraakse Islamitische Partij is de Iraakse tak van de Moslimbroederschap en heeft grote invloed onder de grote soennitische minderheid in Irak. De premier gaf maandag het startsein voor een offensief tegen Fallujah, waar zich naar verluidt veel opstandelingen en terroristen schuilhouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer