Mogelijk nog 20.000 ton olie in wrak Prestige

Bijna twee jaar nadat de olietanker Prestige voor de noord-westelijke Spaanse kust naar de bodem zonk, hebben wetenschappers opnieuw aan de alarmbel getrokken.

Belga

Volgens een Spaans-Amerikaans onderzoeksteam bevat het scheepswrak zelfs na de berging van de restolie nog zeker ongeveer 20.000 ton olie.

Het wrak roest bovendien ook veel sneller dan eerst werd aangenomen. Dat hebben de wetenschappers in het Spaanse vakblad Scientia Marina vrijdag bekendgemaakt.

"Onze berekeningen tonen aan dat er zich nog ongeveer 16.000 tot 23.000 tonnen olie in het scheepswrak bevinden", aldus de Spaanse onderzoeker José Luis de Pablos. De wetenschappers wijzen er in hun onderzoek ook op dat roest gedurende de afgelopen vier jaar al verschillende lekken in de olietanker heeft veroorzaakt. Totnutoe ging men er vanuit dat dat pas binnen 23 jaar zou gebeuren. Volgens de onderzoekers liggen bacteriën die het metaal aantasten aan de oorzaak van dit fenomeen, maar deze theorie kon wel nog niet worden bewezen.

"Het komt wel vaker voor dat bij dergelijke scheepsrampen niet alle olie uit het wrak gepompt wordt", aldus nog de Pablos.

De Prestige raakte in november 2002 met 77.000 ton olie aan boord voor de noord-westelijke Spaanse kust in nood en zonk naar de bodem. De olieramp zorgde ervoor dat duizenden kilometers kustlijn werden besmeurd, honderdduizenden vogels om het leven kwamen en duizenden vissers technisch werkloos werden.

Bijna alle overblijvende olie werd deze zomer uit het wrak gehaald, een operatie die in totaal bijna 100 miljoen euro kostte. Het wrak van de Prestige bevindt zich op een diepte van bijna vier kilometer in de Atlantische oceaan.