Prozac bij kinderen verhoogt risico op depressies

Jonge muizen die het antidepressivum fluoxetine of Prozac toegediend krijgen, riskeren op volwassen leeftijd angst en depressies te ontwikkelen, zo leert een studie die vrijdag gepubliceerd wordt in het tijdschrift Science. Prozac wordt nochtans beschouwd als een veilig geneesmiddel voor kinderen.

Belga

De studie is de jongste ontwikkeling in het debat over het al dan niet verstrekken van antidepressiva aan kinderen. Eerder deze maand verplichtte de Amerikaanse Food and Drug Administration om duidelijke waarschuwingen te plaatsen op de verpakkingen van deze medicatie. De tekst wijst op een toegenomen risico op zelfmoordneigingen bij kinderen en tieners die de medicijnen nemen.

Wetenschappers aan de Columbia Universiteit in New York ontdekten dat wanneer ze prozac gaven aan kleine knaagdieren die tussen 4 en 21 dagen oud waren, - in menselijke termen is dat gelijk aan de periode tussen het laatste drie maanden van de foetus en de leeftijd van acht jaar - deze op volwassen leeftijd mentale stoornissen hadden zoals angst en depressies.