Antwerps Vleeshuis sluit de deuren en heropent als muziekmuseum

Het Vleeshuis in Antwerpen zal worden vernieuwd tot een muziekmuseum. Om deze transformatie in optimale omstandigheden te kunnen uitvoeren zal het Vleeshuis vanaf zaterdag tot en met 1 april 2006 de deuren sluiten.

Belga

"Het Vleeshuis is het unieke laat-gotische gebouw van het Vleeshouwersambacht. Het is 500 jaar oud en bezit een zeer belangrijke collectie muziekinstrumenten, waarvan diverse stukken uniek zijn op wereldvlak", legt schepen van Cultuur Philip Heylen uit.

De nieuwe opstelling in het Vleeshuis zal de titel 'Klank van de stad' dragen. Er wordt een verhaal verteld over de rol die muziek speelt in het maatschappelijk en cultureel leven, een verhaal over vijf eeuwen muziek in de stad, over de stad als muzikale biotoop en over de actuele muziekstad.

Door gebruik van een performant sonorisatiesysteem zal de bezoeker zowat alles wat hij ziet ook kunnen beluisteren. Zo wordt in het luik 'Torenmuziek' een rechtstreekse verbinding met de kathedraaltoren voorzien, waardoor de bezoeker acht keer per uur het 16de eeuwse mechanisme van de automatische beiaard ziet en hoort werken. Er komt ook een spectaculaire reconstructie van een 19de eeuws atelier voor het bouwen van koperblaasinstrumenten en van een oude klokkengieterij.

Door het unieke concept en de talrijke topstukken zal het museum zowel een lokaal als een internationaal publiek kunnen bereiken, aldus nog schepen Heylen.