Vaak teveel sulfiet in Duitse wijn

De Duitse witte wijn bevat vaak te veel van het bewaarmiddel sulfiet. Dat blijkt uit een analyse door Test-Aankoop van 60 wijnmerken die in Belgische supermarkten en speciaalzaken gekocht werden. Acht wijnen werden wegens het flagrant te hoog sulfietgehalte zelfs uitgesloten, 24 andere kregen voor dit aspect een negatieve beoordeling. De resultaten staan te lezen in het TA-magazine.

Belga

Sulfiet of zwaveldioxide (SO2) is een substantie die aan wijn wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat die goed bewaart en niet oxideert. Teveel sulfiet geeft de wijn een zwavelige smaak met een nare nasmaak en kan aanleiding geven tot hoofdpijn, misselijkheid, spijsverteringsproblemen en allergische reacties. Dankzij de moderne vinificatiemethodes kan het suflietgehalte fors worden teruggeschroefd.

Niet enkel voor sulfiet maar ook voor sorbinezuur, een product dat aan de wijn soms wordt toegevoegd om de woekering van bepaalde gisten tegen te gaan, scoren een aantal Duitse wijnen slecht. Twee werden om deze reden uitgesloten en 5 anderen kregen hiervoor een negatieve beoordeling. Slechts 8 van de 60 onderzochte Duitse wijnen scoren voor beide bewaarmiddelen "goed" of "zeer goed".