Misdaadroman Mieke de Loof krijgt Hercule Poirot-prijs

De roman 'Duivels Offer' van Mieke de Loof is vrijdag op de Boekenbeurs in Antwerpen bekroond met de Hercule Poirot-prijs 2004. De prijs wordt uitgereikt aan de beste Vlaamse misdaadroman van de afgelopen twaalf maanden. 'Duivels offer' is een uitgave van 'The House of Books'.

Belga

De jury lauwerde het boek onder meer om het subtiele taalgebruik, de intelligente opbouw en de overtuigende historische achtergrond. De laureaat kreeg een gegraveerde pen en een geldprijs van 1.500 euro.

'Duivels offer' is het literaire debuut van Mieke de Loof. In 1982 schreef ze wel al samen met haar vader, de arts Jef de Loof, 'En niemand hoort je huilen', een boek over de gevolgen van een atoomoorlog. Mieke de Loof woont en werkt in Antwerpen. Ze studeerde filosofie en sociologie en werkte als docent, wetenschappelijk onderzoekster, chauffeur en dienster in een nachtkroeg.

De bekroonde thriller speelt in het Wenen van 1913. Het Habsburgse Rijk is op sterven na dood, maar viert feest alsof er niets aan de hand is. De stad wemelt van de spionnen. Een van hen werkt voor Rome, maar hij is een veiligheidsrisico geworden. Er zijn twijfels over zijn betrouwbaarheid. Ksaveri Ignatz von Oszietsky, een jonge jezuïet die pas zijn opleiding als spion achter de rug heeft, krijgt van zijn overste zijn eerste opdracht: uitzoeken wat er aan de hand is. Hij krijgt daarvoor een maand de tijd. Tijdens zijn fascinerende speurtocht maakt hij kennis met heel wat beroemde inwoners van Wenen...

Voor de Hercule Poirot-prijs 2004 werden vijf titels genomineerd: Patrick De Bruyn met 'Verminkt', Mieke de Loof met 'Duivels offer', Jos Pierreux met 'De dode die met z'n tweeën was', Staf Schoeters met 'Belegerd verleden' en Ann Van Loock & Marc Sluszny met 'Code zwart'.