Zaakvoerder sociaal secretariaat krijgt 14.500 euro boete voor fraude

De arbeidsrechtbank in Hasselt heeft vrijdag de 60-jarige zaakvoerder van het niet erkende sociale secretariaat "Kempisch Sociaal Advies Bureau" in Heusden-Zolder wegens grootschalige sociale fraude veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden en een boete van 14.500 euro. De zaakvoerder kreeg tevens een beroepsverbod gedurende een periode van vijf jaar.

Belga

De feiten, waarvoor behalve de zaakvoerder een gewezen inspecteur van de sociale wetgeving terechtstond, speelden zich af in de periode 1996-1999. Bij de sociale fraude waren meer dan duizend werknemers betrokken. De zaakvoerder vervalste naar schatting 30.000 werkloosheidsdocumenten. In de zaak stonden ook 43 werkgevers terecht die klant van het sociale adviesbureau waren. Zij kregen vrijdag geldboetes opgelegd.

De rechter legde de werknemers zelf geen straffen op omdat zij eerder al sancties van de RVA kregen. Ze werden acht tot 26 weken geschorst door de Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening. De dienst vorderde daarnaast hun uitkeringen voor een periode van drie jaar terug, ook voor die dagen waarop er niet gefraudeerd werd.

De fraude had betrekking op gesjoemel met het aantal dagen dat de werknemers zogenaamd tijdelijk werkloos waren om economische redenen of wegens slechte weersomstandigheden. Het grootschalige onderzoek kwam op gang na een inval in het sociale adviesbureau op 27 september 1999. De aangetroffen werkloosheidskaarten werden door een grafoloog onderzocht. Die kwam tot de conclusie dat er op grote schaal fraude met de kaarten gepleegd was.

Volgens de arbeidsauditeur propageerde de zaakvoerder de fraude bewust bij de werkgevers om hen op die manier te overhalen zich bij zijn bureau aan te sluiten. Ook de werkgevers hadden voordeel bij de fraude. Zij konden de loonkosten immers laag houden door het ontduiken van RSZ-bijdragen en door hun werknemers in het zwart te laten werken.