ZOL Genk opent eenheid voor Psychiatrische Spoedinterventie

In het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk is vrijdag de nieuwe afdeling "Eenheid voor Psychiatrische Spoedinterventies" (EPSI) officieel geopend. Op de voormalige spoedgevallendienst werden zeven bedden voor de nieuwe eenheid ingericht.

Belga

Vier van de zeven bedden van de afdeling maken deel uit van een federaal proefproject dat als opdracht heeft om op provinciaal niveau een eenheid uit te bouwen voor personen die een medisch- psychiatrische crisis doormaken die te maken heeft met misbruik van alcohol, drugs of medicatie.

De nieuwe eenheid is een aanvulling op de reeds bestaande psychiatrische opnameafdeling van het ZOL, aldus de directie van het ziekenhuis tijdens de openingsplechtigheid. De EPSI-afdeling is speciaal bestemd voor patiënten die acuut in een medisch psychiatrische crisis verkeren. De dienst in Genk is daarnaast ook bestemd voor personen die over een gekende verslavingspathologie beschikken die uitmondt in een psychiatrische crisis.

De opnames die maximaal 72 uren duren, worden gecoördineerd door de psychiaters en gebeuren vanuit de algemene spoedgevallendienst, aldus nog de directie.