Tot twee jaar cel voor bendeleden die cannabisplantages uitbaatten

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft vrijdag een man uit het Nederlandse Maastricht bij verstek veroordeeld tot twee jaar effectief wegens het inrichten en uitbaten van twee professionele cannabisplantages in Lanaken en wegens het verlenen van hulp voor de oprichting van een derde cannabisplantage in Zutendaal. De man kreeg ook een boete van 5.000 euro. In de zaak stonden in totaal negen betichten terecht.

Belga

Aangezien de Nederlander nooit kwam opdagen tijdens de behandeling van zijn proces, beval de rechter tevens zijn onmiddellijke aanhouding.

De negen betichten werden ervan beschuldigd deel uit te maken van een criminele bende die in de loop van 2001 en 2002 twee cannabisplantages in Lanaken en één in Zutendaal inrichtte met het oog op illegale drugshandel. De bendeleden werden er in wisselende samenstelling ook van beticht om op illegale wijze elektriciteit ten nadele van de Limburgse energie-intercommunale afgetapt te hebben om de plantages te verlichten en te verwarmen.

De feiten kwamen aan het licht toen de politie een huiszoeking hield op 23 april 2002 in de privé-woning van een 40-jarige Lanakenaar. In de stallingen nabij de woning troffen de agenten een professioneel uitgeruste cannabisplantage aan en een illegale stroomkas waarmee elektriciteit ten nadele van Interelectra werd afgetapt. Via de Lanakenaar kwamen de speurders terecht bij de Maastrichtenaar. Die was mede-uitbater van de plantage.

Onderzoek wees uit dat ook een 43-jarige Maastrichtenaar uit Lanaken hulp verleende om de plantages te kunnen inrichten. Dat kostte de Lanakenaar vrijdag bij verstek een gevangenisstraf van 20 maanden en een boete van 10.000 euro. Zijn Nederlandse kompaan uit Lanaken kreeg bij verstek een gevangenisstraf van 20 maanden en een boete van 5.000 euro. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding va beiden.

Een derde mede-uitbater van één van de cannabisplantages, een 46-jarige Nederlander uit Lanaken, kreeg vrijdag bij verstek een gevangenisstraf van 18 maanden en een boete van 5.000 euro. Ook zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen.

De overige bendeleden kregen celstraffen gaande van 8 tot 6 maanden en boetes van 5.000, 2.500 en 1.000 euro. De rechter sprak één betichte wegens een gebrek aan bewijzen vrij.