Een jaar cel wegens witwaspraktijken

De strafrechter van Tongeren heeft vrijdag een Maastrichtenaar wegens witwaspraktijken veroordeeld tot een jaar effectieve celstraf en een boete van 5.000 euro.

Belga

De 41-jarige man stond samen met zijn 35-jarge echtgenote terecht wegens het witwassen van drugsgelden, afkomstig van het runnen van weedplantages en de illegale handel in verdovende middelen. De bal ging aan het rol toen de Nederlander op 3 juni 2003 bij een verkeerscontrole in Zutendaal trachtte te vluchten. Bij nazicht van de wagen troffen de agenten een zak met daarin 54.000 euro bestaande uit coupures van 20 en 50 euro aan.

Omdat de Maastrichtenaar tegenstrijdige verklaringen aflegde over de herkomst en de bestemming van het geld en in Nederland al tot 8 jaar cel wegens drugsdelicten was veroordeeld, oordeelde de rechter vrijdag dat de gelden wel degelijk afkomstig waren van illegale drughandel.

De echtgenote van de Maastrichtenaar, die in Nederland een growshop uitbaatte, werd wegens gebrek aan bewijzen vrijgesproken. Volgens de rechter kon het niet bewezen worden dat zij van de witwasoperatie van haar man op de hoogte was. Bovendien waren er geen aanwijzingen voor haar betrokkenheid bij een criminele drugsorganisatie, aldus nog de rechter.

De rechter verklaarde tevens de vermogensvoordelen verbeurd ter waarde van 54.0000 euro verbeurd.