Tongeren verbiedt circusact met Bengaalse tijgers

Het stadsbestuur heeft gisteren de act met Bengaalse koningstijgers in het circus Barones verboden. De dieren moeten binnen de 24 uur van het grondgebied verwijderd worden. De beslissing kwam er in samenspraak met de circusverantwoordelijken. Het stadsbestuur nam deze maatregel omdat het vreesde voor verstoring van de openbare orde door acties van dierenorganisaties. Eerder had het stadsbestuur Gaia beloofd geen circussen met wilde dieren op zijn grondgebied toe te laten.

jforier

Volgens Eddie Box, schepen voor Middenstand, had het stadsbestuur bij het toekennen van de vergunning niet in de gaten dat het om een circus met wilde dieren ging. "De aanvraag voor het plaatsen van de circustent op de Motten kregen we pas half oktober. In de brief was sprake van een halloweencircusshow. Nergens stond ook maar één verwijzing naar dieren, laat staan wilde dieren. We hebben te goeder trouw de vergunning afgeleverd," stelt Box. Maar een lid van dierenrechtenorganisatie Bite Back bracht de bal aan het rollen.

Stefan Vranckx, zaakvoerder van Event Construct, betreurt de slechte communicatie met het stadsbestuur: "Niets liet vermoeden dat het stadsbestuur niet op de hoogte was van acts met wilde dieren. Op de straataffiches en de 15.000 folders die verdeeld werden stonden overal de koppen van roofdieren afgebeeld."

Volgens directeur Richard Korittnig is zijn circus het slachtoffer van de onduidelijke wetgeving. Bite Back-woordvoerster Marianne Huiberts neemt overigens geen genoegen met het feit dat het stadsbestuur de opvoering verbiedt. Ze eist ook dat de tijgers in grotere kooien opgesloten moeten worden zolang het circus in Tongeren staat.

Circusdirecteur Korittnig begrijpt dat niet. "Bite-Back voert aan dat de dieren in te kleine kooien zitten, maar nu beletten ze zelfs dat de dieren hun twee dagelijkse oefensessies en een vrijetijdsuitloop in een kooi van 200 m2 moeten missen."

De circusvoorstellingen in Tongeren wordt dus met zekerheid uitgevoerd in de geest van de vergunning op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 oktober. De act van de Bengaalse tijgers wordt door een andere vervangen.