Brits gerecht scheldt gigantische schuld van koppel kwijt

Een Brits koppel dat het risico liep om hun huis te verliezen door een lening van 8.300 euro die ze in 1989 waren aangegaan, en die nu 15 jaar later was opgelopen tot een schuld van 556.800 euro, heeft voor het gerecht zijn slag thuisgehaald. Dat oordeelde dat het contract gelijk stond aan "afpersing".

Belga

"Wanneer de intrest op achterstallige gelden stijgt naar 34,9 pct, lijkt mij dit buiten elke proportie (...) en gaat dit voorbij aan elk rechtvaardig contract", oordeelde de rechter in Liverpool in zijn vrijdag bekendgemaakt vonnis.

"Dit was een typisch geval waarbij afpersing in het spel is", oordeelde rechter Nigel Howarth, in het dispuut tussen Tony en Michelle Meadows, veertigers uit Southport (nabij Liverpool), en de organisatie London North Securities, die het contract had gekocht van de oorspronkelijke eigenaar Home Loans Northern.

Omdat het koppel niet in staat bleek zich aan de data van de vastgelegde schuldaflossingen te houden, liep de schuld op tot 67 keer het initiële bedrag. Daarop sleepte London North Securities de twee voor de rechter en claimde hun woonst.

Zelfs indien Tony en Michelle Meadows zich scrupuleus aan het contract hadden gehouden, dan nog was het totale door hen uit te betalen bedrag opgelopen tot 38.350 euro, vertelde een financiële expert tijdens één van de vier dagen dat er hoorzittingen georganiseerd werden in het dossier.

Dit oordeel maakt duidelijk dat er in Grooot-Brittannië nood is aan een duidelijkere reglementering omtrent reclame voor financiële producten. De reële kost van de lening wordt immers vaak in onooglijke clausules of kleine lettertjes in het contract opgenomen.

Een eerste maatregel door het ministerie van Handel en Industrie (DTI) treedt zondag in werking, wanneer het verboden wordt voor kredietverschaffers om "belangrijke financiële informatie in reclame te verbergen". In december zouden er meer maatregelen van de DTI volgen.