Bier drinken op straat verboden in Rusland

Russen mogen niet langer een biertje drinken op straat. De Staatsdoema, het lagerhuis van het parlement, heeft vrijdag een wet aangenomen die het bier drinken in het openbaar strafbaar stelt.

AP Ned

Behalve op straat mag ook in stadions, in het openbaar vervoer en in parken geen pils meer worden gedronken. In de buurt van scholen mag zelfs geen bier meer worden verkocht. Ook de verkoop van bier aan minderjarigen wordt verboden.

Wodka en cognac, de andere twee nationale dranken van Rusland, mogen al jaren niet meer in openbare ruimtes worden gedronken.

Bierbrouwers verdenken het parlement ervan met het bierverbod een gunst te willen verlenen aan de machtige wodkaproducenten. Vorige maand werd al een verbod op het uitzenden van bierreclames tussen 7.00 en 22.00 uur van kracht.

Een verbod op het gebruik van mensen en dieren in bierreclames gaat volgend jaar in.

Russen drinken massaal bier op straat. Het gerstenat is in duizenden kiosken voor weinig geld te koop. Als ook het hogerhuis en president Vladimir Poetin met het verbod hebben ingestemd, mag er alleen nog thuis of in het café bier worden gedronken.