"DHL blaast tegelijk warm en koud"

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij DHL reageert verbaasd op de uitspraken van DHL-woordvoerder Xavier De Buck over eventuele nieuwe gesprekken tussen het koeriersbedrijf en de regeringen.

Belga

"Aan de ene kant zegt hij dat DHL niet bereid is om toegevingen te doen, maar anderzijds zegt hij ook dat DHL een uitnodiging tot gesprek van de regeringen niet meteen zou weigeren. DHL blaast daarmee tegelijk warm en koud", aldus Lode Verschingel van het ACV.

Voor de vakbonden is het van cruciaal belang dat DHL en de regeringen opnieuw rond de tafel gaan zitten. De bonden ontvingen de afgelopen dagen naar eigen zeggen positieve signalen vanuit de verschillende regeringen. Zo zouden zowel premier Verhofstadt als de Brusselse en Vlaamse ministers-presidenten, Charles Picqué en Yves Leterme, bereid zijn tot nieuwe gesprekken indien DHL zijn eisen bijstelt.

"Het is belangrijk dat de communicatielijnen opnieuw worden opengelegd en dat het contact tussen de regering en DHL wordt hersteld. Maar dan moet men wel gelijk willen oversteken en niet blijven wachten op een toegeving van de andere partij", aldus Verschingel.

Woensdag zitten de DHL-bonden zelf opnieuw met de directie rond de tafel om de onderhandelingen binnen de wet-Renault te starten. De eerst fase binnen die procedure is een informatie- en consultatieronde. De bonden weigeren zich echter neer te leggen bij een afbouwscenario en pleiten voor een zogenaamd tussenscenario tussen afbouw en expansie waarbij minstens de huidige activiteit in Zaventem bewaard blijft.