Eurotunnel wil passagiersdiensten onder Kanaaltunnel inkrimpen

Eurotunnel, de Frans-Britse groep die de Kanaaltunnel uitbaat, heeft vrijdag bevestigd dat het zijn commerciële strategie "dringend" moet wijzigen. Dat zou kunnen leiden tot een daling van het aantal passagiersdiensten onder de Kanaaltunnel, zo staat te lezen in een persbericht.

Belga

"De strategie van Eurotunnel is momenteel niet voorzien op de evolutie in de markt van het erg concurrentiële Kanaalverkeer. Een andere strategie is dus dringend nodig", zo stelt Eurotunnel in zijn herstelplan "Dare", waarvan de grote lijnen donderdag werden voorgesteld tijdens een Europese ondernemingsraad in het Franse Coquelles.

In het herstelplan wordt gesteld dat een "diepgaande heroriëntatie" nodig is. Zo leidt de overcapaciteit van de passagiersdiensten tot overdreven hoge exploitatiekosten. Daarom moet gekeken worden naar "een aanpassing" van die diensten. Toch zullen die maatregelen alleen volgens algemeen directeur, Jean-Louis Raymond, niet volstaan om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen.

In de bladzijdenlange persmededeling van Eurotunnel is slechts één paragraaf gewijd aan de enorme schuldenberg van 9 miljard euro die de tunneluitbater met zich meesleept. Zo zouden er "verschillende pistes onderzocht worden om een juridisch en financieel kader uit te werken." Dat kader moet de groep toelaten om onderhandelingen te starten, zo luidt het nog.