General Motors stuurt 10.000 US-werknemers tijdelijk naar huis

Autofabrikant General Motors wil vanaf begin volgend jaar in vijf Amerikaanse vestigingen meer dan 10.000 werknemers tijdelijk voor ongeveer vier weken naar huis sturen. Dat schrijft de

New York Times

(NYT) vrijdag in haar online-editie.

Belga

In de getroffen fabrieken worden vooral terreinwagens en pickups geproduceerd.

Volgens de NYT is de beslissing genomen omdat de verkoop van grote terreinwagens onder de hoge benzineprijzen te lijden heeft. "De tegenvallende verkoop, de verkoopsprognoses en het voorraadniveau spelen hierbij eveneens een grote rol", aldus een woordvoerder van General Motors in gesprek met de NYT.

In Janesville (Wisconsin) zullen 3.400 arbeiders tijdens het eerste kwartaal van 2005 gedurende vier weken naar huis gestuurd worden. In Arlington (Texas) gaat het om 2.500 arbeiders die gedurende drie weken thuis moeten zitten. In Oklahoma City zullen in januari 1.900 werknemers drie weken lang thuis zijn. In Lansing (Michigan) tenslotte worden 2.500 werknemers getroffen.

De nieuwe maatregelen komen er kort nadat General Motors bekendmaakte dat het voor de tweede keer in tien jaar tijd in zijn Noord-Amerikaanse autodepartement een kwartaalverlies te verwerken kreeg. Volgens de NYT heeft General Motors al meerdere jaren te maken met sterke concurrentie uit het buitenland.