Onverwachte fusie voor Franse bedrijven Snecma en Sagem

De Franse elektronicaspecialist Sagem en Snecma, één van de vier grootste vlietuigmotorenfabrikanten ter wereld, gaan in de toekomst samenwerken. Dat hebben de twee groepen vrijdag onverwacht bekendgemaakt. Het Franse Sagem zal Snecma opkopen, waardoor het nieuwe bedrijf volgens de Franse overheid een hoofdrolspeler in de Europese industrie zal worden.

Belga

In de toekomst zullen Sagem en Snecma een economische waarde van ongeveer 10 miljard euro vertegenwoordigen. Snecma realiseerde vorig jaar een omzet van 6,431 miljard euro, Sagem behaalde 3,18 miljard euro.

"Deze fusie van twee Franse technologiebedrijven zorgt ervoor dat we een belangrijke plaats op de Europese markt kunnen innemen vooral op het gebied van verdedigingsmateriaal, luchtvaart, elektronica en telecommunicatie", aldus de Franse ministers van Economie en Defensie in een gezamenlijke persmededeling.

Snecma, waarvan de Franse staat een meerderheidsaandeel van 66,22 procent in handen heeft, en de maker van mobiele telefoons Sagem zullen samen ongeveer 55.000 mensen tewerkstellen. Na de overname zal de Franse regering nog ongeveer een derde van het nieuwe bedrijf bezitten. De overname, die zich eind mei volgend jaar zal afspelen, kost in totaal 4,9 miljard euro en zal gebeuren via een aandelenruil. Sagem biedt drie van zijn eigen aandelen voor dertien van Snecma.