'Slachtoffers Kosovo in 17 massagraven in Servië'

Servië telt zeventien massagraven waar etnische Albanezen zijn begraven die zijn omgekomen tijdens de oorlog in Kosovo. De huidige machthebbers in Servië weten ervan, maar proberen het bestaan te verdoezelen en aarzelen om de verantwoordelijken te vervolgen.

AP Ned

Dat heeft de vroegere minister van binnenlandse zaken Dusan Mihajlovic vrijdag gezegd.

Mihajlovic was tot begin dit jaar minister. Hij zei dat onder zijn leiding de politie "haar deel van het werk heeft verricht" en de misdaden in Kosovo heeft gedocumenteerd. "U zou de huidige autoriteiten moeten vragen waarom daar niets mee wordt gedaan", aldus Mihajlovic in een verklaring die aan het persbureau Associated Press werd gefaxt.

De regering zei in een reactie dat Mihajlovic bij de overdracht van zijn functie "schriftelijk, noch verbaal" iets over de veronderstelde massagraven heeft achtergelaten. "Als Mihajlovic meer weet of documenten bezit, dient hij die zo spoedig mogelijk aan het ministerie van binnenlandse zaken beschikbaar te stellen."

Mihajlovic staat momenteel in verband met de oorlogen in Kosovo, Kroatië en Bosnië terecht voor het VN-tribunaal in Den Haag. De huidige Servische premier Vojislav Kostunica staat onder zware internationale druk om verdachten van oorlogsmisdaden uit te leveren aan het tribunaal.

Het bewind van de vroegere president Slobodan Milosevic zou slachtoffers uit Kosovo naar Servië hebben overgebracht om sporen van gruweldaden uit te wissen. Volgens bronnen bij de veiligheidsdiensten liggen vermoedelijk duizend etnische Albanezen uit Kosovo in massagraven in Servië. Tot dusver zijn ongeveer achthonderd lichamen opgegraven. Driehonderd zijn met behulp van DNA-analyse geïdentificeerd en naar Kosovo teruggebracht.