FBI onderzoekt rol Pentagon in Irak-projecten van Halliburton

Enkele dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft de FBI bekendgemaakt dat het een onderzoek voert naar Halliburton, het grootste servicebedrijf voor de oliesector ter wereld, inzake de contracten aangaande de wederopbouw van Irak.

Belga

Het FBI wil onderzoeken of het Pentagon de wet heeft overtreden door de contracten voor de wederopbouw van Irak toe te kennen aan het voormalige bedrijf van de huidige Amerikaanse vice-president Dick Cheney. Voor dat onderzoek wil het FBI Bunnatine Greenhouse, een medewerkster van het Army Corps of Engineers, ondervragen. Greenhouse gaf publiekelijk toe dat haar dienst contracten ter waarde van miljarden dollars zonder andere bedrijven een kans te geven doorgaf aan Halliburton.

Eerder onderzocht het FBI al enkele Irak-activiteiten van Halliburton en nu is het dus de beurt aan het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Volgens Wendy Hall, woordvoerster van Halliburton, gaat het hier om een verkiezingsstunt. "Er lopen momenteel verschillende onderzoeken en het bedrijf werkt aan al deze onderzoeken mee. Deze oude aantijgingen worden voor de zoveelste keer gerecycleerd en nu is dat dus net voor de presidentsverkiezingen", aldus Hall.

Greenhouse beweert echter bewijzen te hebben van deze 'onregelmatigheden' binnen het Pentagon, waaronder ook een interne e-mail. Vice-president Cheney blijft ondertussen ontkennen dat hij bij dergelijke zaken betrokken is.

Ook John Edwards, de Demokratische vice-presidentskandidaat, haalde de Amerikaanse regering al over de hekel omwille van de speciale behandeling die ze volgens hem aan Halliburton gaf. De huidige Amerikaanse president George W. Bush en Cheney hebben de voorbije vier jaar bijzonder veel aandacht geschonken aan hun vrienden met bijzondere interesses, luidt het in een persmededeling van Edwards. Het Witte Huis wil momenteel geen commentaar kwijt over de hele zaak.