Norodom Sihamoni officieel nieuwe koning van Cambodja

Koning Norodom Sihamoni is vrijdag officieel gekroond tot koning van Cambodja tijdens een plechtigheid in het koninklijk paleis in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh.

Belga

Sihamoni brak tijdens de plechtigheid met de koninklijke tradities toen hij verscheen in een gewoon maatpak in plaats van de traditionele gouden zijden geborduurde kostuums. De afgelopen 20 jaar woonde Sihamoni in Parijs, waar hij eveneens werkzaam was als Cambodjaans UNESCO-ambassadeur.

Tijdens de kroning, die in totaal ongeveer twee uur in beslag nam, zat de 51-jarige Sihamoni onbeweeglijk stil in een gouden stoel terwijl monniken de plechtigheid opluisterden met aangepaste gezangen. Opgemerkelijke afwezige was de vader van de nieuwe koning, de 81-jarige Norodom Sihanuk, die voor zijn zoon afstand deed van de troon. De Cambodjaanse autoriteiten gaven geen details over de reden van zijn afwezigheid.

De nieuwe koning is voor velen een vreemd gezicht door zijn lange verblijfperiodes in het buitenland, maar zijn politieke neutraliteit wordt door velen als positief punt aanzien.

Ook de leiders van de drie belangrijkste politieke partijen van Cambodja woonden de kroning bij, net als ongeveer 300 buitenlandse en Cambodjaanse hoogwaardigheidsbekleders. Miljoenen Cambodjanen volgden de plechtigheid op het televisiescherm.