Rondetafel over toekomst Zaventem gepland

Er komen nieuwe gesprekken over de toekomst van Zaventem. Dat hebben de ministers-presidenten van de Brusselse en Vlaamse regering vrijdagochtend aan de vakbonden van DHL bevestigd.

Belga

De gewestregeringen zouden ook bereid zijn om opnieuw rond te tafel te zitten met DHL, op voorwaarde dat het koeriersbedrijf zijn eisen bijstelt.

Aan de rondetafel zouden alle betrokkenen bij de luchthaven van Zaventem kunnen deelnemen. Bedoeling zou zijn een wettelijk kader te creëren voor alle luchthavenactiviteiten in Zaventem.

Voorts zouden de gewestregeringen volgens de bonden net als de federale regering bereid zijn opnieuw rond de tafel te zitten met DHL op voorwaarde dat het koeriersbedrijf toegevingen doet.

"Gisteren liet premier Verhofstadt verstaan dat de deur nog op een kier stond. Vandaag (vrijdag) hebben de ministers-presidenten gezegd dat zij bereid zijn die kier breder te maken indien DHL de eerste stappen zet", aldus Lode Verschingel van de christelijke vakbond ACV.

De bonden verwerpen het afbouwscenario dat DHL naar voren schuift, maar realiseren zich dat expansie niet haalbaar is. "Wij zijn ook realistisch. We weten dat het grote groeiscenario onmogelijk geworden is, maar er moet naar een tussenoplossing tussen afbouw en expansie gezocht worden. Voor ons blijft de ondergrens het behoud van de huidige activiteit", aldus Verschingel.