Mars voor werk richting Wetstraat

Volgens de organisatoren van de Mars voor Werk hebben vrijdagochtend zo'n 3.000 manifestanten deelgenomen aan de optocht in Brussel. Eerder had de Brusselse politie het aantal betogers op zo'n 800 à 900 geschat.

Belga

"Wij hebben vernomen dat er zo'n 3.000 manifestanten zijn. Wij zijn heel tevreden met die opkomst", aldus Joris Welters van de christelijk vakbond ACV.

De bonden protesteren tegen het mislukken van de onderhandelingen over de uitbreiding van DHL in Zaventem.

Onder het oorverdovende geluid van talloze bommetjes vertrokken vrijdagochtend enkele honderden manifestanten vanuit het Noordstation richting Wetstraat. "We verwachten enkele duizenden manifestanten", zegt Joris Welters van het ACV. De manifestatie kan alvast rekenen op de steun van de overkoepelende vakbondscentrales.

Onder de manifestanten bevinden zich ook werknemers van andere luchthavenbedrijven. Ook werknemers van Volkswagen, Ford Genk en de havens van Antwerpen en Zeebrugge zouden aan de mars deelnemen.

De vakbonden zijn ondertussen ook ontvangen door Brussels minister-president Charles Picqué, Vlaams minister-president Yves Leterme en federaal mobiliteitsminister Renaat Landuyt.

Geen bijkomende toegevingen

Het koeriersbedrijf DHL zal geen bijkomende toegevingen doen in de onderhandelingen met de Belgische regeringen. Dat heeft Xavier De Buck, commercieel directeur en woordvoerder bij DHL, vrijdag bevestigd. De Buck reageert daarmee op de vermeende bereidheid van de federale regering en de gewestregeringen om opnieuw rond de tafel te zitten indien DHL "de eerste stap zet".

"Voor ons verandert er niets. Ons standpunt ten opzichte van het laatste regeringsvoorstel blijft hetzelfde. Wij hebben al zoveel toegevingen gedaan. Bijkomende toegevingen van onze kant moet men niet verwachten", aldus De Buck. De DHL-woordvoerder vreest dat men het personeel valse hoop wil geven. "Dat zou een heel spijtige zaak zijn", aldus nog De Buck.

Toch zal DHL volgens hem niet per definitie "neen" zeggen indien er vanuit de regering een uitnogiging voor een gesprek komt. Een zogenaamd tussenscenario tussen groei en afbouw, zoals wordt voorgesteld door de vakbonden, is volgens De Buck ronduit onmogelijk. "Wij hebben altijd gesteld dat een status-quo van de activiteit uitgesloten is. Wij plannen een grote hub en op dit moment onderzoeken we nog of die komt in het Franse Vatry of in het Duitse Leipzig".