Steeds meer moeders blijven thuis voor hun tieners

Volgens een Brits onderzoek blijkt dat vrouwen die werk en huishouden combineren, hun job steeds vaker afbreken om er thuis te zijn voor kinderen die al 'groot zijn'.

Belga

Terri Apter, sociaal psychologe aan het Newnham College in Cambridge, nam een groep vrouwen onder de loupe van wie de kinderen tussen de 12 en 18 waren en die hun job hadden laten staan toen die kinderen zich tiener mochten gaan noemen.

Ze deden dat om dezelfde reden als het meer traditionele thuisblijven voor kleuters, namelijk omdat de kinderen hen nodig hadden. Wetenschappers weten al lang dat de eerste levensjaren van een mens in veel opzichten bepalend zijn voor wie en wat hij of zij later zal worden en dus is het logisch dat vrouwen er vaak voor kiezen om hun kroost tijdens die sleutelperiode bij te staan.

Maar nu blijkt dat thuisblijven voor oudere kinderen daar perfect bij aansluit. Want zoals het Amerikaanse instituut voor mentale gezondheid (ANIMH) onlangs vaststelde, is er in de ontwikkeling van de mens na die beginperiode een 'tweede golf', een periode waarin de hersenen van tieners nieuwe impulsen krijgen. 'Teenagers hebben veel meer hersenconnecties dan ze ooit kunnen gebruiken en in de periode waarin zij naar volwassenheid toegroeien, moeten zij kiezen welke ze willen behouden en welke, letterlijk, mogen afsterven', aldus Jay Gied, van het Amerikaanse instituut.

Dat jongeren juist tijdens dat proces begeleiding kunnen gebruiken, blijken steeds meer vrouwen aan te voelen, ook zonder dat ze daarvoor wetenschappelijke rapporten hebben geraadpleegd.