Ontdekker van ijsman Otzi dood teruggevonden

Helmut Simon (67), de Duitser die op een Alpenflank in Italië de ijsman Otzi vond, is dood teruggevonden in de Oostenrijkse Alpen.

Belga

Een jager vond het lijk van de man in een beek nabij de berg Gamskarkogel, zo maakte de reddingsdiensten van Salzburg bekend.

De wetenschapper uit Nürnberg was op 15 oktober tijdens een vakantie vertrokken voor een bergtocht in het Gamskarkogelgebied, maar keerde nooit terug. Een honderdtal politieagenten zocht met behulp van helikopters naar de verdwenen wetenschapper, maar al vrij snel vreesde men voor het leven van Simon.

Zaterdagmorgen verwittigde een jager de hulpdiensten dat hij de alpinist dood had aangetroffen. Het lichaam is intussen naar beneden gebracht. De politie van Salzburg onderzoekt de zaak.

Simon en zijn vrouw vonden in de herfst van 1991 per toeval op 3000 meter hoogte het gemummificeerde lichaam van een man. Hij werd Otzi gedoopt naar de naam van de Noord-Italiaanse vallei Otz waar hij is gevonden. Het ging om een jager uit het Bronzen Tijdperk, die al 5.000 jaar in het ijs lag. Zo lang is Simon zelf niet vermist geweest.