Gsm volgt uw kind of lief dag en nacht

Vanaf nu kan iedereen met zijn gsm dag en nacht tot op enkele tientallen meter nauwkeurig controleren waar zijn kind of zijn partner zich bevindt.

kdriessens

Het volstaat om een sms-bericht te sturen met daarin het gsm-nummer van degene die u wil volgen en even later krijgt u via sms de exacte locatie van het toestel doorgestuurd. De nieuwe dienst zou levensreddend kunnen zijn in gevallen van nood of verdwijning.

De mobiele operatoren (oa. Mobistar en Proximus) hebben onlangs hun landelijke netwerk opengesteld voor zogenaamde 'Location Based Services'. De nieuwste toepassing hiervan is dat particulieren via de gsm-masten het signaal van iemands gsm-toestel kunnen opsporen en zo vrij precies kunnen bepalen waar die persoon zich bevindt. "Dit kan gaan van enkele honderden tot een paar tientallen meters, afhankelijk van het feit of de persoon zich in een stedelijk of een landelijk gebied bevindt", aldus Mobistar-woordvoerder Chris Van Roey. Zelf bieden de operatoren de dienst niet aan, maar besteden zij hem uit.

Bij de allereerste bedrijven waar de particulieren nu terecht kunnen, zijn het internetbedrijf Simy.be en Essec. Het Limburgse telecombedrijf denkt dat er veel interesse bestaat voor de dienst: "De helft van de traditionele gesprekken begint met de vraag 'waar zit je ergens?'. Maar mensen zijn niet altijd in de mogelijkheid om een gsm-oproep of een sms te beantwoorden. Via dit systeem kan de oproeper in al deze situaties toch aan de weet komen waar de andere persoon zich bevindt."