'Wereld niet voorbereid op grote uitbraak gevaarlijke griepvariant'

Het is slechts een kwestie van tijd voor er een nieuwe, wereldwijde grieppandemie uitbreekt die aan miljoenen het mensen het leven gaat kosten. Dat zegt John Clemens, directeur van het International Vaccine Institute.

AP Ned

Volgens Clemens is de farmaceutische wereld niet goed voorbereid op een ernstige griepepidemie en zal een groot aantal mensen onnodig overlijden als gevolg van een gebrek aan vaccins.

Clemens stelt dat overheden een belangrijkere rol moeten gaan spelen bij het zorg dragen voor de beschikbaarheid van vaccins. Nu is dat grotendeels overgelaten aan de vrije markt, maar die investeert onvoldoende in infrastructuur om op korte termijn grote hoeveelheden vaccins aan te maken omdat dat commercieel niet loont. Bovendien hebben enkele grote bedrijven vrijwel een monopoliepositie, waardoor een groot deel van de productie van vaccins stil kan komen te liggen als er problemen zijn bij een grote productiefaciliteit.

Een voorbeeld van dat probleem doet zich op kleine schaal op dit moment voor in de Verenigde Staten, waar na het terugroepen van een grote partij Britse griepvaccins een accuut tekort is ontstaan. Als de wereld te maken krijgt met een grote uitbraak van een gevaarlijke griepvariant, en dat is volgens Clemens slechts een kwestie van tijd, kan de huidige situatie desastreuze gevolgen hebben.

Het monopolieprobleem doet zich ook bij vaccins tegen andere ziektes voor. Zo produceert een Indiaas farmaceutisch bedrijf bijvoorbeeld 80 procent van alle mazelen-vaccins die wereldwijd worden gebruikt. Als bij dat bedrijf iets ernstigs fout gaat in het productieproces, zijn er nauwelijks alternatieven voorhanden, stelt Clemens.