Washington Post kiest voor Kerry

Negen dagen voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten heeft, na onder andere de New York Times, ook de invloedrijke krant Washington Post zich achter de kandidatuuur van de Democraat John Kerry geschaard.

Belga

Kerry heeft nu 27 kranten voor zich gewonnen die in 2000 de kandidatuur van George W. Bush hadden gesteund. Bush zelf heeft, vergeleken met 2000, slechts twee kranten die voor Al Gore hadden gekozen naar zijn Republikeinse kamp overgehaald.

Volgens het vakblad "E & P" kan Kerry rekenen op de steun van 70 VS-kranten, met een gezamenlijke oplage van 12 miljoen exemplaren. Uittredend president Bush heeft 58 kranten achter zich, goed voor een oplage van 7,1 miljoen.

De vergelijking had nog gunstiger voor Kerry kunnen uitvallen: zo sprak de hoofdredactie van de Cleveland Plain Dealer zich vorige week uit voor Kerry, maar dat vond de Republikeins gezinde uitgever geen goed idee -en dus staat de krant achter Bush.

Ander voorbeeld: de krant Detroit News, die nog nooit een Democraat heeft gesteund, ziet zich dit jaar verplicht zich van enige keuze te onthouden, wegens -naar haar mening- twee slechte kandidaten.

In de VS zijn de audiovisuele media echter veel belangrijker/invloedrijker dan de gedrukte pers, en met name met de onbeschroomde pro-Bushzender Fox staat Bush hier veel sterker.

De Washington Post opteert voor Kerry op basis van karaktertrekken van de Democratische uitdager. Hij is, aldus de Post, vastberaden, intelligent en openhartig. Met Kerry ziet de krant ook een betere sturing van de met record-deficieten kampende economie en meer aandacht voor het milieu.

Bush wordt zijn eigengereid optreden in Irak aangewreven en zijn gebrek aan luisterbereidheid voor eenieder buiten zijn enge kransje raadgevers.