Voor het eerst in 68 jaar geen laureaat Koninklijk Landjuweel

Voor het eerst in de 68 jaar van het Koninklijk Landjuweel, de belangrijkste wedstrijd voor amateurtoneel in Vlaanderen, is er geen laureaat uitgeroepen.

Belga

Het niveau van de finalisten was onvoldoende hoog. "Het amateurtoneel is dringend aan herbronning toe", zei Stefaan Vancraeynest, woordvoerder van de jury bij de voorziene toekenning zaterdagavond in Leuven.

Sinds het nieuwe decreet op de amateurkunsten wordt het Landjuweel ingericht door Open Doek, de disciplinaire organisatie voor amateurtheater. Dit jaar kandideerden 17 amateurgezelschappen voor de toneelprijs. Zes finalisten voerden de afgelopen weken hun stuk op in Leuven. De jury kwam niet verder dan het aanduiden van drie genomineerden. Het ging om de Toneelkring Sint-Rembert uit Torhout met "Voorjaarsontwaken", Teaterpunt uit Zulte met "Kat in de zak" en Hoger Streven in Gent met "De koning sterft".

"Geen enkel stuk boeide van het begin tot het einde omdat ze allen in hetzelfde bedje ziek zijn. Het veel te strak concept verhindert en verstikt elke spelimpuls van de acteurs net als de causale verbanden tussen woord en daad, de interactie tussen spelers... De tekst domineert op het spel zodat de acteurs niet meer voelen wat ze zeggen en gewoon hun tekst debiteren. Op die manier weet je vaak al in het begin waar het stuk naartoe gaat en ontbreekt de spontane causale ontwikkeling", meent Vancraeynest.

Dat er geen laureaat werd uitgeroepen moet voor het amateurtoneel een signaal zijn. "Het theater zoals we het 10, 15 jaar geleden speelden, bestaat vandaag niet meer. Het leeft ook niet meer. Amateurtoneelspelers moeten zich gaan herbronnen en hierbij oog hebben voor de reden waarom een auteur een tekst schrijft en men deze wil gaan spelen. Oude wijn kan niet zomaar in een nieuwe zak gepresenteerd worden. Er moet een verband zijn tussen de tekst die men speelt, en de theater- en maatschappelijke actualiteit", aldus de jurywoordvoerder.