Tweede AKO-literatuurprijs voor Arnon Grunberg

Arnon Grunberg heeft gisteren de AKO-literatuurprijs 2004 gewonnen voor zijn roman De Asielzoeker.

GPD

"De jury koos anoniem voor een boek dat niet bij de Nederlandse haard blijft zitten", aldus jury-voorzitter Paul Rosenmöller."

"Een boek met even boeiende als tegendraadse ideeën over de menselijke conditie. Een boek dat je niet kunt lezen zonder geraakt te worden, omdat de schrijver op een ijzersterke manier een actueel thema tot weergaloze fictie heeft omgesmeed."

Grunberg is daarmee de eerste schrijver aan wie de AKO-prijs (prijzengeld 50.000 euro) tweemaal werd toegekend. In 2000 werd Grunbergs tweede roman Fantoompijn bekroond. Onder zijn pseudoniem Marek van der Jagt was hij vorig jaar met Gstaad 95-98 ook al genomineerd.

Tot algemeen afgrijzen van de literaire wereld werd de winnaar van de vijftiende AKO-prijs bekend gemaakt in het show- en amusementsprogramma RTL-Boulevard, nadat twee voorafgaande edities ook al bij de commerciële zender waren terechtgekomen. Na alle 'heisa' lieten presentatoren Albert Verlinde en Beau van Erven Dorens zich de kans niet ontglippen om blunders uit het AKO-verleden op te rakelen - van de bommelding in bij Sonja Barend tot het vrijwel volkomen negeren van de genomineerden bij Barend & Van Dorp vorig jaar.

De schrijvers hoefden niet naar de RTL-studio te komen, maar kregen 'als troost' in het Amsterdamse Cristofori een AKO-diner voorgeschoteld - een truffelsoepje, salade gerookte eend, grietfilet en een mangodessert. Grunberg liet in Cristofori verstek gaan, de traditie getrouw dat hij op cruciale momenten niet bij prijsuitreikingen aanwezig is. Maar hij deed het er niet om, liet de schrijver telefonisch weten vanuit een taxi in Bolivia. Hij had daar verplichtingen die hij niet meer had kunnen afzeggen. Vier jaar geleden, vertelde Grunberg, was het prijzengeld in 'gaten en kieren' verdwenen. Nu ging hij eerst ook maar eens wat rekeningen betalen. "En op vakantie of zo."