Wie stopt Nys in 200e SP-cross in Hamme?

De Superprestige veldrijden is 23 jaar jong en viert zondag zijn 200e wedstrijd uit de geschiedenis. De eer valt te beurt aan Hamme-Zogge, dat voor het eerst in het regelmatigheidscriterium zit. Na zijn overtuigende zege in de SP-opener in Ruddervoorde vorige week, goed voor zijn 23e zege -een record- in een SP-cross, is Sven Nys de te kloppen man.

Belga

Tweehonderd wedstrijden is een hele brok. Slechts twee organisatoren zijn in al die jaren overeind gebleven: Asper-Gavere en Diegem, de twee die samen met Overijse en Zillebeke 23 jaar geleden aan de wieg stonden. In die bijna kwarteeuw zijn alle grote kampioenen over de vloer van de Superprestige gekomen: van Liboton en Stamsnijder over Simunek en Pontoni tot de jonge generatie Wellens en Nys. De Superprestige mag mee de eer opeisen het Belgische veldrijden uit een diep dal gehaald te hebben.

Dat Hamme-Zogge de 200e wedstrijd kan organiseren, is voor organisator Jurgen Mettepenningen een bijzondere sprong in een korte carrière. Twee winters geleden werd in Hamme-Zogge pas de eerste wedstrijd georganiseerd. Het bewijst de dynamiek van de ploeg tussen Schelde en Durme, die in 2007 ook zal instaan voor de organisatie van de Belgische kampioenschappen. De eerste wedstrijd van de 23ste Superprestige was vorige week in Ruddervoorde ondanks de slechte weersomstandigheden een meevaller. De uitslagen en het verloop van de wedstrijden kon de moeilijkste supporters bevredigen.

Wie alvast het best gestart is, is Sven Nys. Daarmee zit de Brabander meteen op schema in zijn poging om na afloop van dit seizoen met vijf eindoverwinningen de absolute recordhouder van de Superprestige te worden. Zoals Nys zondag in Ruddervoorde domineerde, kan er geen twijfel over bestaan dat hij zondag ook in Hamme-Zogge zijn woordje mee zal praten in het debat. Afwachten of Richard Groenendaal, Ben Berden, Sven Vanthourenhout en Bart Wellens nu wel een repliek hebben op het meesterschap van Nys.

Bij de beloften verdedigt onze noorderbuur Lars Boom zijn leidersplaats en komt ook de Zwitser Simon Zahner, de nummer twee van vorige week, aan de start. Afwachten of de jonge Belgen Niels Albert, Geert Wellens en Kevin Pauwels deze sterke buitenlanders een voetje kunnen lichten. Iets wat voor de Belgen moeilijker wordt bij de junioren, want de Nederlander Ricardo van der Velde is echt heel sterk.