N-VA verkiest Bart De Wever tot nieuwe voorzitter

De leden van de N-VA hebben Bart De Wever zaterdag tot nieuwe partijvoorzitter gekozen.

Belga

De Wever kreeg 95,95 pct van de stemmen die door de partijleden voor aanvang van het ledencongres in Gent werden uitgebracht.

De Wever was de enige kandidaat-voorzitter en volgt Geert Bourgeois als algemeen voorzitter van de N-VA op.

De Wever is 33 jaar en was tot nu toe ondervoorzitter van de partij samen met Frieda Brepoels. Sinds 26 juli oefenden beiden gezamenlijk het waarnemend partijvoorzitterschap uit nadat Geert Bourgeois deel was gaan uitmaken van de Vlaamse regering.

De Wever zetelt sinds de verkiezingen van 13 juni in het Vlaams Parlement, waar hij fractieleider is. Als ondervoorzitter van de N-VA onderhandelde De Wever mee over de kartelvorming met CD&V. Na de verkiezingen onderhandelde hij mee over het Vlaams regeerakkoord. Hij werd door de Vlaamse regering afgevaardigd naar de openingszitting van het Institutionele Forum.

De Wever, die in het Antwerpse Berchem woont, is van opleiding licentiaat geschiedenis en geaggregeerde hoger secundair onderwijs. De Wever staat bekend om zijn verbaal talent en is een geducht debater. De rol van fractieleider was hem daarom op het lijf geschreven.

Toch stelde De Wever zich kandidaat voor het partijvoorzitterschap, naar eigen zeggen omdat zich geen andere goede kandidaat aandiende. Als voorzitter van de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement zal hij worden opgevolgd.