Toenemend natuurfenomeen El Niño doet Andesgletsjers smelten

De meeste gletsjers in het tropische Andesgebergte dreigen door een onverminderde toename van het natuurfenomeen El Niño over 10 à 15 jaar volledig weg te smelten. Dat blijkt uit een studie van het Franse Instituut voor Ontwikkelingsonderzoek, waaraan experten uit Bolivia en Ecuador hun hulp verleenden.

Belga

Dat El Niño tegenwoordig vaker en sterker optreedt kan natuurlijke oorzaken hebben, zegt de woordvoerster van het Instituut, Marie Guillaume, vrijdag in Parijs. Maar ze voegt er aan toe dat de mensen deze ontwikkeling ontegensprekelijk bespoedigen.

De onderzoekers observeerden de voorbije 30 jaar talrijke gletsjers in Latijns-Amerika, in het bijzonder de Antizane in Ecuador (die reeds geslonken is van de oorspronkelijke 5.760 naar 4.800 meter hoogte) en de Chacaltaya in het noorden van Bolivia (van 5.375 tot 5.125 meter).

El Niño is een terugkerend natuurverschijnsel in het gebied van de Stille Oceaan, waarbij een warme golfstroom de atmosfeer beïnvloedt en het weer flink in de war schopt. In de El Niño-fase daalt de hoeveelheid neerslag met 10 tot 30 procent en stijgt de luchttemperatuur met 1 tot 3 graden Celsius. De La Niña-fase zorgt voor een koude atmosfeer en veel neerslag, zodat op de gletsjers een beschermende sneeuwlaag ontstaat. Omwille van de sinds 1976 vaker en heviger voorkomende El Niño-fase is deze natuurlijke balans echter niet langer gegarandeerd.

Het gaat hier om een wereldwijd fenomeen, waarbij de industrie, landbouw en uitlaatgassen een belangrijke rol spelen. De onderzoekers werken momenteel aan mogelijke oplossingen.