Gewicht beïnvloedt vruchtbaarheid

Mannen met over- of ondergewicht hebben een grotere kans op sperma van slechte kwaliteit. Ook vrouwen met gewichtsproblemen kunnen minder vruchtbaar worden. Dat blijkt uit twee onderzoeken die deze week zijn gepresenteerd bij de Amerikaanse Society for Reproductive Medicine.

AP Ned

Het sperma-onderzoek werd verricht onder bijna zestienhonderd jonge mannen in Denemarken, van wie de body-mass-index (BMI) gemeten werd, ofwel de verhouding tussen lengte en gewicht.

Mannen met een gezonde BMI, tussen de 20 en 25, bleken kwalitatief beter sperma te hebben dan mannen met een te lage of een te hoge BMI. Hoe dit komt is onduidelijk. Volgens onderzoekers kan het te maken hebben met gezondheid en hormoonwaarden. Zo produceren vetcellen het vrouwelijke hormoon oestrogeen, waarvan mannen ook een kleine hoeveelheid nodig hebben. Te veel of te weinig vetcellen zou dus problemen kunnen veroorzaken.

Bij het onderzoek naar vruchtbaarheid van vrouwen werden de resultaten gevolgd van 5.847 pogingen tot IVF-bevruchtingen. Zwaarlijvige vrouwen, met een BMI van 35 of hoger, bleken een kans van iets meer dan een op vijf te hebben om na een IVF-behandeling zwanger te worden. Vrouwen met een gezonde BMI hadden een kans van meer dan een op vier om in verwachting te raken. Voorts bleek dat embryo's zich moeilijker nestelen bij dikke vrouwen.

Het was al bekend dat vrouwen met overgewicht ook via de natuurlijke weg minder makkelijk zwanger worden. Dat komt doordat zij minder vaak ovuleren en onregelmatig ongesteld zijn, aldus een van de onderzoekers, David Ryley. Bij een IVF-behandeling hebben zij volgens Ryley meestal gedurende langere tijd een hogere dosis van de ovulatie-stimulerende middelen nodig. Uit het onderzoek kwam niet naar voren dat vrouwen met ondergewicht moeilijker in verwachting raken, zoals in eerdere onderzoeken wel is gesteld.