Voorbereiding voor herbegrafenis Russische tsarina begonnen

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag per decreet een comité gevormd dat de herbegrafenis in 2006 van de in Denemarken geboren Russische tsarina Maria Fjodorovna, de moeder van de laatste Russische tsaar, moet organiseren. Het comité, dat wordt geleid door minister van cultuur Aleksandr Sokolov, moet ervoor zorgen dat de gehele operatie, van de overdracht van de overblijfselen van de tsarina door Denemarken aan Rusland tot haar herbegrafenis bij haar gezin in de Petrus- en Pauluskathedraal in Sint-Petersburg, vlekkeloos verloopt.

AP Ned

Maria Fjodorovna werd in 1847 in Kopenhagen geboren als prinses Dagmar. In 1866 trouwde ze met de latere tsaar Alexander III. Met hem kreeg ze zes kinderen, onder wie Nikolaas II, de laatste Russische tsaar. De tsarina was een zus van koning Frederik VIII van Denemarken, koningin Alexandra van Groot-Brittannië en koning George I van Griekenland.

Toen de tsaar in 1917 werd gedwongen af te treden en de bolsjewieken de macht overnamen in Rusland, ontvluchtte Maria de tsaristische hoofdstad Sint Petersburg en keerde zij terug naar Denemarken, waar zij in 1928 stierf. Ze werd begraven in de kathedraal van Roskilde, waar tientallen Deense koningen en hun gezinnen liggen begraven.

De herbegrafenis van Maria Fjodorovna zal plaatsvinden op 26 september 2006, exact 140 jaar nadat zij voor het eerst in Rusland kwam om de Russische troonpretendent te trouwen.