Vlaamse Opera breidt jongerenaanbod uit

De Vlaamse Opera breidt haar aanbod uit om ook jongeren die de opera nog niet kennen in de pluche te krijgen. In Gent en Antwerpen worden voor jongeren tussen 16 en 26 jaar de 'Opera Explorer'-dagen georganiseerd. Via een theoretische inleiding op opera en een workshop worden ze warm gemaakt voor een bestaande operavoorstelling.

Belga

Met een ticket voor Opera Explorer kunnen ze dezelfde dag ook de voorstelling bijwonen. In het verleden werkte de Vlaamse Opera al samen met 'Cherubino', een jongerenvereniging van operaliefhebbers. "Dat zijn mensen die al abonnee zijn of losse kaarten kochten", zegt Inge Vekeman van de Opera.

Een dagje Opera Explorer kost 10 euro. De deelnemers brengen een hele dag door in het operagebouw. In Antwerpen worden op zaterdag 5 maart 2005 workshops georganiseerd rond 'Salomé' van Richard Strauss. In Gent kunnen geïnteresseerden op 20 november aanstaande terecht voor 'Jenufa' van de Tsjechische componist Janacek. De workshops worden gegeven door freelancers die niet voor de opera werken.

Behalve met de Opera Explorer-dagen is de Vlaamse Opera dit seizoen ook gestart met 'operabaden' en 'operatrajecten'. Die richten zich op jongeren binnen schoolverband. Tijdens een operabad (3,5 euro) krijgen leerlingen uit het basisonderwijs en uit de eerste graad van het secundair onderwijs een uitgebreide rondleiding en workshops. Een operatraject (7,5 euro) bereidt de leerlingen van de tweede en derde graad middelbaar in de klas voor op een voorstelling die ze nadien te zien krijgen in het operagebouw. De nieuwe formules zijn relatief goedkoop omdat de opera hiervoor geen speciale opvoeringen of producties organiseert, maar de bestaande voorstellingen alleen toegankelijker maakt voor een jonger publiek.

Tussen 2001 en 2004 steeg het aantal min-26-jarigen dat in Gent en Antwerpen naar de opera ging van 7 naar 10 procent, zegt Vekeman. Tijdens het seizoen 2003-2004 bereikte de Vlaamse Opera in Gent en Antwerpen liefst 8.564 jongeren. Bedoeling is dat dit aantal met de nieuwe formules nog verhoogt.