Ondernemingsraad Opel wil fusie van alle Europese GM-filialen

Vakbondsafgevaardigden bij het Duitse Opel hebben aan het moederbedrijf General Motors voorgesteld om al zijn filialen in Europa te fuseren tot één Europese vennootschap.

Belga

Dat bericht Welt am Sonntag. Op die manier zou General Motors heel wat geld kunnen besparen, is de redenering. Besparingen die nu nog gezocht worden bij de arbeiders van Opel.

General Motors wil in Europa 12.000 banen schrappen, waarvan de grote meerderheid in Duitsland, zo kondigde het bedrijf anderhalve week geleden aan. De vakbonden hopen dat hun voorstel jobs kan redden.

Concreet stellen de Duitse vakbonden voor om de verschillende filialen in één Europese organisatie onder te brengen. Momenteel wordt veel werk (marketing, boekhouding, productplanning, personeelsbeleid,...) nog verricht op het niveau van de individuele bedrijven. Die hebben ook aparte juridische structuren. Onlangs maakte de EU de Europese vennootschapsvorm mogelijk, zodat verschillende filialen van een groep onder één vennootschap kunnen worden ondergebracht.

General Motors heeft in Europa een 100-tal dochterbedrijven, waaronder één in Antwerpen.